Plánujete novou kuchyň?

19.04.2024

Nová kuchyň bývá několikrát za život snem každé ženy. Vzhledem k tomu, že to není zrovna levná záležitost, je příprava na místě. Než linku objednáme, je dobré si to trochu rozmyslet. V dobrém kuchyňském studiu nebo u zkušeného stolaře by vám měli dobře poradit. Mají spoustu zkušeností a věřím, že jim záleží na spokojenosti svých zákazníků. 

Nicméně je dobré být v obraze a předem vědět, co ve naší kuchyni určitě chcete a bez čeho se obejdete. Možností je totiž spousta a většina kuchyní není tak veliká, aby se tam vešlo úplně všechno. Materiály, dezény a úchyty teď necháme stranou, to je opravdu věc vkusu a toho, co se komu líbí.

Pár věcí, které stojí za to vědět, aby se vám v kuchyni dobře pracovalo i líbilo.

  • Výšku pracovní plochy si nechce uzpůsobit svoji výšce. Velmi to oceníte, obzvlášť pokud v kuchyni trávíte spoustu hodin.
  • Pokud máte možnost instalovat pečící troubu ve výši pasu, je to velká výhoda. Mnohdy se tak děje na úkor pracovní plochy, proto je třeba si rozmyslet co je pro vás důležitější. U mě vyhrála pracovní plocha. Pokud vyhraje vyvýšená trouba, nedávejte ji až na úroveň pracovní plochy. Trouba bude lépe obslužná, pokud bude umístěna o cca 10 - 15 cm níž.
  • Myčka by měla být nainstalována co nejblíže kuchyňskému dřezu. Je to lepší pro napojení na odpad a velice praktické. Často nádobí oplachujeme od zbytků jídla nebo jej prostě máme uložené ve dřezu. Pokud bude myčka hned vedle, (pod dřez se nevejde právě kvůli odpadům) ušetříte si práci s úklidem. Zvažte také velikost myčky. Jsou dostupné ve dvou velikostech. Ta menší je, opravdu menší a za mě je pro 3 člennou rodinu malá. Ovšem i malá lepší, než žádná.
  • Ve spodních skříňkách doporučuji mít co nejvíce zásuvek. Vyjde to sice dráž, ale funkčnost a praktičnost tohoto řešení za to stojí. Zásuvky jsou mnohem přehlednější a uložené věci mnohem přístupnější
  • Myslete i na nízké zásuvky na příbory, vařečky a podobně. Z mých zkušeností je těchto šuflíčků vždycky málo. 
  • Když jsme u zásuvek, něco o dojezdech. Jsou to v podstatě písty, které tlumí náraz při zavírání zásuvek. Je to opět jedna z věcí, na které se dá trochu ušetřit. Dojezdy je možné dát pouze na zásuvky, které se používají nejčastěji
  • U zásuvek ještě jedna vychytávka. Je možné mít zásuvky s plnovýsuvy. Takový výsuv umožní vytáhnout zásuvku prakticky na celou její hloubku. Takové řešení oceníte především u zásuvek, které budou určené pro uložení potravin. Budou se dobře vyjímat i dózy, sáčky uložené úplně vzadu. Tady opět platí, že toto řešení je o něco dražší než klasický výsuv. 
  • Když jsme u spodních skříněk, je důležité promyslet, jak vyřešíme rohové skříňky. Z hlediska spodních skříněk by bylo asi nejlepší se rohům úplně vyhnout. To je ovšem často na úkor úložné plochy. Takže pokud bychom chtěli mít všude zásuvky, zůstane roh nevyužitý. Pokud potřebujeme co nejvíce úložných prostorů musíme vzít roh na milost a nějak se s tím poprat. Možností je několik. 
  •                   Nechat pouze police a ukládat tam nádobí a spotřebiče, které se využívají zřídka. 
  •                   Využít široké nabídky drátěných a výsuvných programů, ty jsou skvělé, ale finančně           docela nákladné, nicméně funkční a dobře ovladatelné. Fungují na různých principech, stačí si jen vybrat systém, který se vám nejvíc líbí.
  •                     Rohy té části linky, která odděluje kuchyňskou část od jídelních koutů, případně obývacího pokoje je možno opatřit dvířky právě z této "druhé" strany. Tato varianta ovšem není možná v uzavřených kuchyních, kde je celá linka kolem zdí. Pokud této možnosti využijete, pravděpodobně tady neuložíte hrnce ani nádobí, ale třeba prostírání nebo skleničky za prosklená dvířka. V současné době je moderní mít právě takto umístěnou vinotéku.
  • Zmínili jsme pracovní plochu. Když budete přemýšlet o velikosti kuchyňské linky, potažmo pracovní plochy, myslete na to, že část plochy je většinou permanentně založená. Stojí tam kávovar, kuchyňský robot, dóza na ovoce, chlebník, stojan na nože …… dosaďte si, co na pracovní ploše máte vy. Proto dobře přemýšlejte, čemu dovolíte z pracovní plochy ukrajovat.
  • Stálicí kuchyní je i mikrovlnná trouba. Ideální je samozřejmě zabudovaná ve výši očí.
  • A jsme u horních skříněk. Tady je možností ještě více, než u těch spodních. Můžete vybírat mezi policemi, prosklenými skříňkami, uzavřenými skříňkami nebo skříňkami s výsuvnými dvířky. Ideální je, všechny tyto varianty vyzkoušet v nějakém showroomu nebo třeba na prodejně Ikea. Ikea je za mě opravdu výborná, minimálně na inspiraci.
  • Pod horní skříňky se zpravidla umísťuje osvětlení pracovní plochy. Ideální řešení je zafrézovaný LED pásek, ale i tady existují i jiné možnosti. 

Než se vydáte objednat novou kuchyň, sepište si, co tam má být a nechte na zhotoviteli / dodavateli, ať najde na vaše požadavky řešení. Pokud půjdete nepřipravení, může se stát, že objednáte něco, co vlastně ani nechcete. Ideálně si nechte vypracovat projekt, který si doma pečlivě prostudujete. Promyslíte, které konkrétní věci dáte do kterých skříněk a zásuvek. Tím zjistíte co ještě potřebujete a co vám naopak vůbec nevyhovuje.


Přeji vám spoustu dobrého jídla z vaší nové kuchyně.