Jídlo a jeho servírování

08.03.2024

Jak jíš, tak žiješ.

Jak souvisí jídlo s domovem? Někdo by mohl říct, že jídlo je doma to nejdůležitější 😊. Já s tím tak úplně nesouhlasím, ale troufám si říct, že jídlo je velikánskou a neoddělitelnou součástí domova. A to z mnoha hledisek. Jak už zaznělo v nadpise, to co jíme, jak jíme a z čeho jíme o nás a vztahu k nám samotným mnoho vypovídá. Pojďme se na některé aspekty podívat.

Kvalita jídla nás přímo ovlivňuje. A nejen kvalita používaných surovin, ta je samozřejmě stěžejní pro přípravu dobrého a kvalitního pokrmu. Jídlo připravované s péči a láskou má mnohem více benefitů, než jídlo připravené a podávané ve zlosti a negativních emocích. Pamatuji si větu jednoho výživového poradce: "Konzerva připravená s láskou je energeticky hodnotnější, než domácí jídlo uvařené bez lásky". Z toho vyplývá, že to, v jakých energiích jídlo připravujeme má přímý vliv na jeho kvalitu. Byť tyto energie zatím měřit neumíme, je jasné že existují a mají na nás vliv. Ať už děláme cokoliv, energii s kterou tvoříme předáváme do výsledku našeho snažení. A to platí obecně.

Místo, kde jídlo připravujeme je také důležité. Vaření je činnost, která pohltí mnoho a mnoho hodin, obzvláště když si dáváme záležet a vaříme opravdu srdcem a nepřihříváme hotovky z marketů. Proto bychom si měli vaření co nejvíce usnadnit. Třeba kuchyní navrhnutou na míru, aby nám pomáhala, a ne házela klacky pod nohy. Přizpůsobit si ji našim zvyklostem a potřebám. Zařídit si ji pokud možno tak, abychom vařili rádi a neměli pobyt v kuchyní za trest. Vybrat si styl kuchyně, barvu, doplňky a vybavení podle svých představ a potřeb.

A pak ten krásný vzácný okamžik společného jídla. Trvejte na tom, aby se rodina alespoň u jednoho jídla denně u stolu sešla. Vím, mnohde to nebývá zvykem. Obzvláště dospívající děti mají ve zvyku odnášet si jídlo do svého pokoje. Servírujte tak, aby byla radost ke stolu sednout. Dejte na stůl ubrus, květiny, zapalte svíčku. Čas strávený u společného stolu může být krásnou příležitostí potkat se, popovídat, posdílet.

Všichni jsme slyšeli, že láska prochází žaludkem. A nemluvíme vždy o lásce k partnerovi, ale i o lásce k ostatním členům rodiny a samozřejmě i o lásce k sobě. Pokud milujeme, chceme dopřát to nejlepší. A to nejlepší chceme pro celý náš domov. Mělo by to platit i pokud připravujeme jídlo jen pro sebe. Nejíst ve stoje u kuchyňské linky nebo u počítače, ale vychutnat si snídani či oběd pěkně u jídelního stolu se vším co k tomu patří.

A jak to máte s jídelním servisem? Každý pes jiná ves, nebo už jste si dopřáli nějaký porcelánový servis se všemi servírovacími doplňky? Tak to prostě je, z pěkného talíře to lépe chutná. A pokud jsou všechny talíře stejné, tak to i lépe vypadá. Tady zase platí, že se jí i očima. Jídlo by mělo na talíři hezky vypadat a být pěkně naservírované. A není to zbytečná námaha, věřte mi. Líp se sedá ke stolu, když nás jídlo láká už na pohled.

Pamatuji se, že u se mé babičky jedlo z krásného servisu jenom o Vánocích. Snesl se z půdy, naleštil a 3 dny se na nich servírovalo. Pak opět putoval na půdu. "Co kdyby se náhodou rozbil." Celý zbytek roku se jedlo z talířů, které připomínaly bazarový výprodej. Ano tenkrát to bylo zvykem. My jsme ale přece stejně důležití celý rok, proč bychom měli servírovat na porcelánu jenom 3 dny v roce. Já jsem si pořídila celý jídelní servis v jednom designu. Vybrala jsem si tradiční český porcelán s tradičním vrozem. Miluji jej a jsem velice ráda, že jsem tuhle nádheru dovolila.

O jídle by se dalo psát vééééélmi dlouho.

Tak pro dnešek stačí. 😊 Dobrou chuť a příjemné chvíle u jídelního stolu.